måndag 10 oktober 2011

Inför Frölunda-AIK, Scandinavium 11/10 19.00

AIK inleder sin bortaturné med att resa till Sveriges baksida, Göteborg, för att möta seriens, för närvarande, starkaste lag. Frölunda har transformerats från förra säsongens bottenår och gått och blivit en guldkandidat värdig namnet. En del i framgången har den storväxte danske (skånske?) målvakten Frederik Andersen som inte släpper in ett mål per match ens. Han har en imponerande räddningsprocent på 96.6% och vi som befann oss på Hovet sist lagen möttes minns vilken målvaktsmatch det i slutänden skulle bli.

Förra matchen mot Frölunda, den som spelades på Hovet, var otroligt välspelad och underhållande. Vid full tid stod det 0-0 och straffar skulle bli nödvändiga för att skilja lagen åt. Men även om det var en 0-0-match så var det en mycket underhållande och mycket bra match från båda lagen. Defensivt sätt så var den perfekt genomförd. Framåt sätt gav båda lagen bort ett fåtal chanser och som sista utpost stod två av seriens absolut bästa målvakter som satte stopp för alla försök till att sätta pucken i nät. Detta är AIK Hockeys bästa match så långt i serien. Kan låta konstigt, kanske du tycker? Men nä, det var en välspelad match med högt tempo och hög intensitet.

Mycket har hänt sen vi mötte Frölunda sist. AIK har gått upp och ner, och ner och upp, samtidigt som Frölunda visat en strålande säsongsinledning. Laget har på tio matcher bara förlorat två stycken vid full tid. Sex vunna och två förluster på straffar och en i förlängning. Frölunda kommer senast från en vinst med siffrorna 2-0 mot Djurgården. Lagets mest lyckosamme poängmakare inför morgondagens möte med AIK har varit Joel Lundqvist och Fredrik Pettersson. Pettersson med bl.a. sex assist får vi se upp med imorgon. Sen är så klart målvakten, Frederik Andersen, om han står imorgon, något vi måste få hål på. Han är, som tidigare nämnt, helt utomjordisk i kassen om han har en bra dag. Minns bara matchen på Hovet då han hela tiden stod rätt i kassen och i varje sekvens hade koll på vart alla Gnagare stod i slottet vid eventuella returer. Som sagt, en solid defensiv och en bra målvakt, är vad Frölunda verkligen innehar för tillfället. Och ska AIK lyckas göra hål på den defensiven så krävs att många av våra kedjor spelar på högsta nivå och att alla inblandade forwards gör en kanonmatch samtidigt. Det går inte att förlita sig på en förstakedja i en match av denna karaktär. Här måste alla vara med och bidra.

AIK åker som sagt på en bortaturné denna vecka med tre tuffa uppgifter. Jag tycker att vi ska räkna med att ta poäng i varje match. Alltså, minst tre poäng av nio möjliga. Frölunda och HV71 är svåra att möta borta och förluster här är inte helt orealistiska. Men om vi ska undvika en kvalserie till våren så bör vi hålla ett lag som Växjö bakom oss och att den matchen på torsdag blir den viktigaste av dessa tre behöver jag inte ens nämna. Det blir lite av veckans nyckelmatch. Växjö har startat förvånansvärt bra och har anpassat sig till den hockey som spelas i Elitserien. Laget har Iggulden som producerat framåt och varit oerhört viktig i de täta och matcher som laget vunnit. Vi minns Växjö från åren i Allsvenskan, men heads up, det här är ett helt nytt lag och underskattning är tabu på torsdag. Lördagsmatchen mot HV71 är sista matchen på bortaturnéen och här tycker jag att vi har en revansch att utkräva. AIK ska gå ut och visa den inställning som laget visade senast lagen möttes. Denna gång med ett enda stort undantag, sluta inte spela förrän 60 minuter av matchen har gått.

Som sagt, tre spännande matcher. Tre matcher som jag kommer följa från soffan. Och tre poäng av nio bör vara en rimlig målsättning. Allt över det är mycket väl godkänt. Allt under är under all kritik.

* * *

Håll koll på AIK Hockeys spelare #87 Robert Rosén
- En spelare med ett otroligt fin spelsinne. Robban toppar lagets interna poängliga, tillsammans med radarpartern Linus Videll, på nio poäng, 4+5, och är det någon spelare som ska kliva fram i matchen mot Frölunda så är det Robban och Linus. Inte helt omöjligt att avgörandet faller i powerplay.

* * *

Mitt tips: 1-2

* * *

Jag tror på en målsnål tillställning även denna gång där uddamålet kommer avgöra. Två bra målvakter. Två mycket defensivt skickliga lag ställs mot varandra och jag tror inte att något av lagen kommer bjuda på särskilt mycket. Om det blir en väldigt, väldigt, tråkig match eller underhållande och välspelad får vi helt enkelt vänta med och se. Men oavsett så är det två otroligt taggade lag som ställs mot varandra i Scandinavium imorgon kväll. Nedsläpp 19.00.

Inga kommentarer: