måndag 19 september 2011

Inför DIF-AIK, Ericsson Globe 20/9 19.00


Som Gnagare så har det varit svårt att behålla fokus en dag som denna, oavsett om det är hockey eller fotboll som gäller. Att gå runt på jobbet med sina egna tankar om hur först fotbollen, sen hockeyn, kommer se ut, vilket tryck det kommer vara och ja, resultatet, är nästan en pina. Resultatet ja. Två av de viktigaste matcherna på året. Sista fotbollsderbyt mot DIF. Kanske sista derbyt på Råsunda för gott. Och första hockeyderbyt av fem i hockey. Ja, det kan inte bli större. Och att vi har ett dubbelderby, på två dagar, gör saken knappast mer ljuvlig. Nu var insatsen på Råsunda ikväll en bedrövelse. Jag har aldrig skådat ett sämre derby. Så jag glömmer det fortare än det bara är möjligt.

Och nu är ju detta en blogg med fokus på hockey, kanske som tur är. Och om fotbollen står för norra Europas hetaste fotbollsderby, då står hockeymatchen mellan DIF-AIK imorgon, tisdag, för världens, kanske universums hetaste hockeyderby. Fem möten förra säsongen. Fem möten som vardera hade sin egen karaktär. På mål totalt sett vann AIK. På poäng vann DIF. Nu stundar alltså fem nya matcher och kampen om femton nya poäng inleds imorgon, i Globen.

Djurgården har blandat och gett inledningsvis. Vinst borta i premiären över ett skadeskjutet HV71 som, så klart, fortfarande lider av förlusten av den störste målvakten genom alla tider för Jönköpingslaget. Jag läste att Lasse Anrell var imponerad av det han såg hos Djurgården i den matchen, jag säger att jag inte drar allt för stora slutsatser över den kampen. Senast mot Modo, i hemmapremiären, så blev det däremot torsk. Modo spelade stundtals ut DIF och hade både en, två och tre puckar i målramen. Resultatet kunde ha varit tvåsiffrigt, om det ville sig riktigt illa. Nä, Djurgården övertygade inte på mig. Modo var mer eller mindre piskade att vinna då deras säsongsinledning stördes av en sur förlust, hemma mot Frölunda, och var då så klart väldigt taggade. Vi har läst om Djurgårdens nyförvärv där den förre AIK-keepern Gustav Wesslau ska bli den målvakt som laget saknade förra året. Då Ridderwall och Owuya sviktade ska nu istället Gustav vara den målvakt som ger laget den trygghet och stabilitet som laget uppenbarligen saknade förra året. I övrigt så återser vi Mathias Tjärnqvist, Marcus Nilsson, Ölvestad och Ottosson igen. Djurgården har också en bra backbesättning med Daniel Tjärnqvist, Andreas Holmqvist och Kyle Klubertanz.

Ett derby är alltid ett derby och att spela ett derby kan nog inte bli större för en hockeyspelare. Här föds odödliga hjältar och här föds syndabockarna. Det första derbyt av fem och i Elitseriens tredje omgång och jag håller AIK som favoriter i denna match. AIK kommer från en premiärmatch mot Timrå som var, mer eller mindre, en dag på jobbet. Match nummer två i Karlstad satte bortalaget Färjestad, regerande mästarna, på plats i deras egen islada och gav ett självförtroende och ett go i laget som kan komma att bli väldigt användbart i morgon. Vem kommer stiga fram imorgon och bli matchvinnaren? Videll? Blomdahl? Steen? Bång? Det återstår att se. Och slutligen, vi minns väl alla hur det gick i första derbyt förra året? Jaså inte? Okej, då länkar jag till en mycket trivsam återblick.* * *

Fem senaste mötena mot Djurgården:

AIK-DIF 1-2 (15/2)
DIF-AIK 4-1 (11/1)
AIK-DIF 1-3 (22/12)
DIF-AIK 2-5 (4/11)
AIK-DIF 5-2 (28/9)

* * *

Håll koll på AIK Hockeys #86 Oscar Ahlström och #68 Victor Ahlström.
- Dessa två tvillingbröder med en tredjelänk kan snurra och skapa farligheter i motståndarnas anfallzon. Aggressivitet och spelskicklighet, varvat med finess och fint kortpassningsspel är en nyckel i morgondagens derby, så därför, utnyttja Djurgårdens relativt stora och klumpiga backar och spela runt de. Lyckas dessa två herrar med det, då kommer vi också få se mål från deras klubbor.

* * *

Mitt tips: DIF-AIK 1-3

* * *

Jag tror vi kommer få se en målsnål, tät och mycket jämn kamp mellan dessa två lag i Globen imorgon. Det kommer vara de klyschiga små marginalerna som kommer vara avgörande. Special teams, spelet i powerplay och boxplay, kommer bli oerhört viktigt. Så därför, Steff, tejpa klubban ordentligt, imorrn ska vi skjuta hål på Gustav Wesslau och Djurgården.

Inga kommentarer: