lördag 17 september 2011

Summering FBK-AIK, Löfbergs Lila Arena 17/9

Att bryta negativa trender är inte alltid det lättaste. Psyket ställs inför de allra största utmaningarna när det handlar om statistik och hur man stolpar upp ett scenario om hur ett lag inte lyckas slå det andra. Det är psykiskt. Inget annat. Så hur lyckades AIK ta poäng på Färjestad vilket inte har hänt på många många år?

Att svara på det är lika svårt som att, speciellt för mig, få en guldbiljett till slutaudition i Idol. När vi börjar prata om hockey, psykologi och om fysikens lagar så håller jag mig i bakgrunden. Jag ser på, lyssnar och bevakar istället för att stå i centrum och förklara varför saker och ting händer. Jag kan bara analysera och tänka på hur saker och ting kan ske. Och ikväll stod AIK återigen i en kaffebryggare och skulle återigen möta Färjestad. Ett lag som AIK haft förvånansvärt svårt för. Speciellt om vi ser till förra säsongen. Nio möten. Noll poäng. Inte ens ett oavgjort resultat. Så hur kunde det gå så här?

Jag skrev inför matchen att vi kan förlita oss på en fördel inför matchen ikväll och det är att vi har ett tyngre lag, ett lag med mer bredd och ett lag med en spetskvalité som behövs för att ta sig genom svåra passager i serien. Detta var en stig med svåra passager om något. Färjestad har plusstatistik på oss så det bara skriker, nästan gormar, om det. AIK går in och fullkomligt stänger ner allt vad statistik, historik och slentrian heter. Ikväll var det ett lag som stod upp för emblemet på bröstet och det var AIK. Vi försvarade vår heder. Vi försvarade våra färger. AIK var ett mycket bra lag igår och jag är mycket nöjd med segern.

Kent McDonell och Josh MacNevin är ännu inte med i truppen. Salmonsson och Fish är fortfarande skadade och saknas i truppen. Laget är alltså långt ifrån toppat. Ändå så lyckas AIK stjäla poäng av självaste regerande mästarna, i deras egna ishall, i deras egna stad, i seriens andra omgång. Två poäng som historiskt sett var efterlängtade. Att de skulle komma nu hade nog ingen räknat med, och kanske var det därför som dessa två poäng kom? Att AIK redan innan nedsläpp var nederlagstippade kanske var till lagets fördel? En revansch efter nio raka matcher utan poäng? Eller så handlade det bara om att laget var mer smart och mer beslutsam i varje sekvens av matchen.

Detta var en typisk match som var intensiv, tät och jämn. Att då dra det längsta strået är grymt imponerande att se. Jag vill egentligen inte plocka fram någon särskild utan jag vill istället ge hela laget en stor fet dunk i ryggen och en eloge värd namnet. Detta var precis vad laget behövde, speciellt inför vad som komma skall på tisdag. Att spela oavgjort, att hålla igen bakåt, att lyckas ta poäng av Färjestad är stort och speciellt stort för AIK. Detta gjuter självförtroende i varje inblandad själ och hjärna och detta ger en extra stor självförtroendeboost inför derbyt som kommer på tisdag. Årets första bör tilläggas. En match som kommer betyda så mycket mer än bara tre poäng. Det handlar om prestige, 120 år av hat och heder. Att då komma från en väl genomförd premiär och att slå regerande mästarna på bortaplan innebär att laget har det självförtroende och inställningen som krävs för att slå Djurgården i ett kokande Globen på tisdag.

Linus Videll värvades till laget för att göra poäng. Han värvades för att laget behöver en spets som vi kan förlita oss på i täta och jämna matcher. Ikväll gjorde han det han var värvad för. Att vara så bra som han måste vara, när det gäller som mest. Och därför så tycker jag att han förtjänar en extra ryggdunk och ett extra plus i kvällens match. Viktor Fasth ska, som alltid, också hyllas då han återigen visade sin storhet i målvaktsspelet. Hur kan killen inte släppa en endaste retur på en hel match? Det är universums just nu största gåta.

* * *

Kvällens utropstecken: Patric Blomdahl som återigen visade att han kommer bli en viktig kugge för laget. Han assisterade och offrade sig för laget på ett sätt som värderas väldigt högt i mina ögon. Går han mot att göra sin bästa säsong någonsin detta år? Det lutar starkt åt det. Killen gör få misstag, nästan inget alls i dessa två matcher jag sett, och kommer med sin energi och uppoffrande spelstil bli otroligt viktig.

Kvällens frågetecken: Det finns absolut inga frågetecken en kväll som denna. Det skulle kunna vara nivån på domarduon om jag skulle leta länge efter absolut något att anmärka på. Utvisningen på Nemeth i tredje var otroligt billig. Men annars, inga frågetecken.

* * *

Färjestad - AIK 1-2
(0-1,1-0,0-0,0-0,0-1)


Första: 0-1 (18.33) Linus Videll (Liwing/Blomdahl)

Andra: 1-1 5/4 (37.27) Per Åslund (Grundel/Bastiansen)

Tredje:

Sudden:

Avgörande str: 1-2 Richard Gynge

Skott: 29-23 (10-6,11-6,6-9,2-1,0-1)
Utv, FBK: 8x2 AIK: 11x2
Domare: Sören Persson, Marcus Linde
Publik: 6 281

* * *

Två otroligt viktiga poäng bärgades i Karlstad ikväll. Nu väntar Djurgården i ett "bortaderby" på tisdag. En utmaning då Djurgården gick poänglösa från kvällens match mot Modo på Hovet. Kan AIK stå upp och kämpa så hårt som laget gjorde ikväll så tror jag på tre poäng i Globen på tisdag.

Inga kommentarer: