fredag 23 september 2011

Summering MODO-AIK, Fjällräven Center 22/9


Revanschen med stort R. Från debaclet i derbymatchen i tisdags, till att mer eller mindre stänga alla möjligheter för hemmalaget Modo att styra och ställa som de ville i sin egna borg. AIK utförde ett perfekt jobb på bortaplan. En typisk arbetsseger, precis så som segrar skall bärgas på bortaplan. Vi har nu mycket god statistik på Modo, om vi ser till förra säsongen och igår, och den här matchen gav mig både glada och mindre glada anmärkningar.

Matchens första period slutade oavgjort, helt rättvist, AIK hade ett par fina lägen i powerplay men utan att göra mål. Modo skapade inte många farligheter, något som skulle vara genomgående i andra och tredje perioden också. AIK var laget som styrde matchen och hade taktpinnen från nedsläpp. Det var vid ett fåtal tillfällen när Modo spelade powerplay som laget lyckades skapa sina farligheter, i övrigt så var det en tämligen lätt match för Viktor Fasth i målet. Och att han har en lugn kväll betyder också att defensiven gjorde sitt jobb och är precis så solid och trygg som den var i slutet av förra säsongen. Skotten kommer ofta utifrån och Viktor är nästan aldrig skymd. Sen släpper han inga returer heller. AIK styrde ut Modo på ett effektivt sätt och de skulle aldrig komma in i matchen överhuvudtaget. AIK vann puck i anfallzon, mittzon och försvarszon och befann sig ett tag överallt.

Ahlström-Nordström-Ahlström var kvällens absolut bästa kedja. De skapade tryck, fick med sig utvisningar och skapade lägen hela tiden. Och det är så oerhört viktigt att de kliver fram när vår förstakedja med Videll-Rosén-Blomdahl blir hårt pressade och egentligen inte kommer någon vart i sitt egna spel. Sen vet jag inte om Daniel Bång och Christian Sandberg överpresterade i slutspelet förra året, för vart har deras fjolårssäongsform tagit vägen? Den är som bortblåst känns det som. Jag tycker att Bång var riktigt usel igår. Dålig tajming, en viss oskärpa kring och i anfallzonen och felpass. Bland annat ett felpass som resulterade i ett Modoanfall och som sånär kunde ha renderat i ett mål i baken.

Något som vi hade väldigt svårt för förra säsongen var att vinna tekningar. Men något måste ha hänt under försäsongen för oj vad vi vinner tekningar nu. Igår vann vi överlägset och både Steen, Rosén och Gynge hade mycket bra tekningsprocent. För det otränade ögat så reflekterar man kanske inte över hur viktigt det är med en vunnen tekning. Men det är viktigare än vad man kan tro. Oavsett om det är i försvarszon eller i anfallzon. Så tekningsprocenten är jag mycket nöjd med, även spelet i boxplay.

Detta var en otroligt viktig seger. Iochmed att laget fick revanschera sig från i tisdags och att laget fick komma tillbaka på detta starka sätt stärker självförtroendet hos många av spelarna. Allra helst hos DK och Aspeqvist, kan jag tänka mig, som låg bakom 0-2-målet i en mycket stark AIK-period. Fin uppåkning och skott utifrån av Aspeqvist och DK som störtade mot mål och bara rakar in returen. Mycket vackert.

* * *

Matchens utropstecken 1: Det kan lätt bli att man tjatar om Viktor Fasth, men han gjorde en mycket viktig räddning i mitten av tredje perioden. Ställningen då var 0-2. Den tror jag var matchavgörande. 1-2 där och Modo skulle få vittring. Som sagt, oerhört viktig räddning.

Matchens utropstecken 2: Kedjan med Ahlström-Nordström-Ahlström snurrade på friskt i anfallzonen och gjorde det mycket svårt för Modos backar. Mycket kul att se och extra roligt att se att dessa "ungtuppar" vågar hålla i puck och även gå mot mål.

Matchens frågetecken: Bång och Sampa anser jag var väldigt osynliga igår. Det var de även mot Djurgården i tisdags. Nu väntar ännu tuffare motstånd i form av serieettan Frölunda som dessutom inte har förlorat än match av de inledande fyra. Då gäller det att dessa två herrar stiger fram och börjar leverera.

* * *

MODO - AIK 0-2
(0-0,0-1,0-1)


Första:

Andra: 0-1 (39.28) Oscar Steen

Tredje: 0-2 (44.08) David Lillieström-Karlsson (Aspeqvist/Rosén)

Skott: 24-18 (5-8,11-6,8-4)
Utv, MODO: 6x2 AIK: 8x2
Domare:
Publik: 5684

* * *

En på något sätt trygg seger där AIK lyckades dra det längsta strået. Defensiven tillsammans med spelet i numerärt underläge var fläckfritt. Och framåt så fick vi se en individuell prestation signerat Oscar Steen som snodde pucken av Modos Nicklas Danielsson och retfullt smög in pucken mellan benen på Tellan i Modokassen, i numerärt underläge ska tilläggas. Vi fick även se två av lagets yngsta spelare, respektlöst, sätta 0-2-målet som senare skulle visa sig bli avgörande. Imponerande. Speciellt i en match där våra två bästa kedjor var helt osynliga och det ska vi se som en styrka. På lördag väntar tuffare motstånd. Frölunda, som jag skrev tidigare är obesegrade än så länge, gästar Hovet, matchstart 18.30.

Inga kommentarer: