onsdag 21 september 2011

Inför MODO-AIK, Fjällräven Center 22/9 19.00


Helst av allt så hade jag skitit i att skriva något om torsdagens match, borta mot Modo. Allt eftersom derbyförlusterna tog all energi. Det kändes otroligt bittert och otroligt tungt. Men det går inte att gräva ner sig eller lägga sig ner och dö bara för att Djurgården nu lyckades vinna två derbyn på rad. Det kommer en dag imorgon också. Och den dagen stavas torsdag och gameday. Bortamatch mot Modo som inlett säsongen med en vinst och en förlust.

Modo är ett lag som är otroligt pressat att göra bra resultat. Allra helst så ska skönhockey och alla poäng bärgas i den egna borgen, hemma i hockeymeckat Örnsköldsvik. Hemmapubliken kan till viss del bli till en nackdel då de är väldigt kräsna och ställer otroligt höga krav på laget, år efter år. Har du inte psyket att stå emot så har du inget här att göra. Modo är och har varit en enorm plantskola för unga talanger som senare tagit steget ut i hockeyvärlden. Laget spelade kvalserien förra säsongen och lyckades med nöd och näppe försvara sin plats i Elitserien.

NHL-meriterade storstjärnorna Markus Näslund och Peter "Foppa" Forsberg är numer general managers i klubben, och lägg därtill Ulf Samuelsson, den hårdföre backen och på senare tid även också tränare i Phoenix, så har du en ledarstab i Modo som heter duga. Ett gäng nyförvärv har gjorts inför denna säsongen, bl.a. målvakten Mikael Tellqvist som kommit för att vara den sorts stormålvakt som laget behöver.

Modo inledde säsongen med förlust hemma och vinst borta mot Djurgården. Laget har en fin bredd med många spelskickliga spelare. Se upp för den alltid heta Per-Åge Skröder som år efter år har ett fint poängsnitt.

AIK kommer från en mycket tung derbyförlust och jag anar revanschlusta mot Modo. Fredrik Carlsson fanns med på bänken i matchen mot Djurgården och är det så att han känner sig pigg och fräsch så tar han nog sin ordinarie plats bredvid Stefan Johansson i matchen på torsdagskvällen. Johannes Salmonsson, Josh MacNevin och Kent McDonell saknas inför matchen. Jag hoppas att AIK går ut och tar tag i taktpinnen precis som mot Djurgården i första perioden och som laget agerade i sista perioden i Karlstad. Då kan det bli en rolig kväll detta. Det handlar om att pressa Modo till misstag, då kommer det uppstå chanser. Och får vi även publiken grinig så kommer Modo bli ännu mer stressat och vi kan komma att avgöra på enkla misstag.

* * *

Senaste fem matcherna mot Modo:

AIK-MODO 3-2 (5/5)
AIK-MODO 5-3 (29/1)
MODO-AIK 2-3 (26/12)
MODO-AIK 1-2 (18/11)
AIK-MODO 4-3 (14/10)

* * *

Håll koll på AIK Hockeys #23 Jonas Liwing.
- En back som verkar ha tagit ett större kliv tills i år och förhoppningsvis utvecklats åt rätt håll. Håller i pucken längre i år, slår inte iväg puckarna i blindo och har dessutom blivit mer lugn i sitt spel. Han gör en del poäng också, så kan vi se nya assist på Liwing på torsdag?

* * *

Mitt tips: MODO-AIK 3-4

* * *

Det kommer bli en tät match där det kommer svänga en hel del. Det är två lag som verkligen vill vinna. Modo speciellt för att bibehålla en vinnande trend och ta första trepoängaren på hemmais. AIK för att revanschera sig efter derbyförlusten och visa att laget är att räkna med, trots den tråkiga inledningen i andra perioden på Globen. Jag tror att AIK drar det längsta strået, kan avgöras på straffar, då lagen ofta spelat väldigt jämt och att AIK hade plusstatistk på Modo förra säsongen. Kan AIK bli ett spöke för Västernorrlänningarna även i år?

För övrigt så orkar jag inte skriva så mycket mer. Förlusten mot Djurgården sitter fortfarande i skallen och kommer så göra ett par dagar framöver. Så räkna inte med någon krönika eller en jättesummering efter matchen imorgon i Örnsköldsvik.

"Ibland så kan det blåsa kalla stormar..."

Inga kommentarer: