torsdag 29 september 2011

Summering AIK-Luleå, Hovet 29/9

Vi får se en bra inledning av AIK, Luleå hamnar i fel gängor redan från början när man får börja med ett boxplay. Luleå reder ut det och börjar så smått äta sig tillbaka in i matchen. Det dröjer inte länge innan bortalaget kommer igång med sitt lagmaskineri och när Luleå väl har börjat så är de ett väldigt bra lag. Och framför allt, ett mycket smart lag. AIK gör absolut ingen dålig match, tvärtom, det här var en fartfylld och hård batalj, lagen emellan. Om det är Luleå som påminner om AIK eller tvärtom ska jag låta vara osagt, men, dessa två lag påminner lite om varandra. Två defensivt skickliga lag. Det ger lite utrymme för klara chanser och det blir lite mål. Många klubbor i vägen vid skottlägen, mycket kamp vid sarg och egentligen inte så välspelat alla gånger. Och det skulle komma att bli en match mellan två coacher och en match om vem som skulle komma att dra det längsta strået.

Det finns absolut inget jag kan säga om Luleås mål. Det var otagbart för Viktor och ingen kan klandras för det. Luleå var storleken större denna afton och de visade att de är ett lag att räkna med när det börjar dra ihop sig. Två bra målvakter, mängder med defensiva backar och en härlig mix med forwards. Luleå är ett tungt lag att möta och ett tydligt tecken på de kunde vi se i mitten av andra perioden när AIK knappt kom ut ur den egna försvarszonen. De styrde ut AIK mot sargen och checkade otroligt högt upp i banan. Men Luleå släpper in AIK i matchen genom att dra på sig två utvisningar, båda i slutet av den andra perioden, och ett gyllene tillfälle för AIK att utjämna förstås, men det förgäves. Istället så går Luleå ut i den tredje perioden och spelar av matchen mer eller mindre. Disciplinerat och säkert ror man hem segern. AIK jobbade, slet och kämpade, men Luleå var alldeles för svåra att knäcka. 

Jag vet inte vad jag ska klaga på för jag tycker att AIK försökte att hitta vägar att gå men utan resultat, och jag vet inte vad jag skulle ha ändrat på om jag stod i hemmabåset och agerade chefstränare heller. Det var helt enkelt en sådan match där vi inte skulle få något gratis.  Och i en match som är så tight, där Luleå stänger alla vägar och backar hem med fem man, där blir det svårt att komma igenom och kvittera och reducera. Sen om 0-1 är ett rättvist resultat, eller om 0-0 eller 1-1 hade varit mer rättvist, är en annan diskussion. 

* * *

Matchens utropstecken: Viktor Fasth släpper bara in ett mål. Det betyder att vi återigen gör en bra defensiv match. Tyvärr så räcker det inte då vi inte lyckas göra hål i Luleås försvar. Men det defensiva arbetet ska ha ett stort plus i afton. Kul också att Johannes Salmonsson var tillbaka i spel. Få se hur lång tid han behöver på sig innan han kan gå fullt ut.

Matchens frågetecken 1: Daniel Bång som nu spelat sju matcher utan en enda poäng. När ska han vakna till liv?

Matchens frågetecken 2: Undertecknad som tipsade er att hålla ett öga på DK. DK som för dagen inte ens var ombytt. Skärpning.


* * *

AIK-Luleå 0-1
(0-1,0-0,0-0)


Första: 0-1 5/4 (10.40) Johan Harju (Ch. Abbott/Fransson)

Andra:

Tredje:

Skott: 23-28 (9-8,10-9,4-11)
Utv, AIK: 4x2 LHF: 3x2
Domare: Wolmer Edqvist & Niclas Johansson
Publik: 4 269

* * *

Det jag tidigare belyst när vi kommer till matcher som blir av denna karaktär, då kommer allt att handla om vem som har marginalerna på sin sida. Luleå gjorde det vinnande målet i powerplay. AIK missade att utjämna i sina numerära överlägen. Och där har vi skillnaden för kvällen. På lördag väntar Brynäs borta. En match som jag kommer se på plats.

Inga kommentarer: