fredag 16 september 2011

Summering AIK-Timrå, Hovet 15/9


Så var premiären överstökad. Och vilken väl genomförd premiär sen. Motståndarna i Timrå sköt, sköt och sköt. Och sen sköt de ännu lite till, men lyckades inte med, vad man nuförtiden kallar, konstycket att göra mål på vår alldeles eminente målvakt Viktor Fasth. Han tog allt. Och lämnade inte en enda retur. Det är svårt att inte upprepa sig när det kommer till Viktor och hans fenomenala spel i och kring kassen, men vad ska man säga? Vi kan ta ett exempel, två spelare kommer helt ren mot honom, och du på läktaren är inte ens orolig. Resultatet skulle lika gärna kunna vara 4-4. Men jag anser att Viktor gjorde ett par matchavgörande räddningar idag som bäddade för en seger.

Som jag skrev inför matchen så var det ett drömmotstånd, och mer rätt kunde jag faktiskt inte ha haft. Timrå kom till spel med fem ordinarie backar och var långt ifrån fullt manskap. Detta skulle bara kunna bli succé. Och så blev det. Timrå spelade ändå sitt försvarsspel högt upp i banan vilket gjorde det väldigt svårt för AIK att ta sig förbi mittzonen. Det blev dump'n'chase-hockey på något improvicerat sätt och AIK fick förlita sig på spelet i numerärt överläge där man idag visade stor klass och något som vi inte ens såg tillstymmelse till förra säsongen. Timrå pressade och höll stundtals i puck väldigt väl i anfallszonen och tjecken Vempola var den spelare som försökte men oftast helt förgäves. Det var AIK's kväll.

Första perioden går helt klart till AIK som jag tyckte var överlägsen Timrå. Det var stundtals lite darrigt och virrigt i försvaret, men det fick vi ju räkna med. Steff inledde säsongens målande på Hovet med ett mäktigt slagskott från blått i powerplay och kort därefter, återigen spel i numerärt överläge, var det dags igen. Denna gången var det Oscar Steen som rakade in 2-0. Oscar som såg oförskämt pigg ut kanske tar ytterligare ett kliv i år? Till andra perioden var Timrå tvunget att gå framåt och det gjorde de verkligen också. AIK var stundtals väldigt hemåtpressade. Ett tag så satt hela femmor i Viktors knän. Men fortfarande inga insläppta. AIK gör istället otroligt viktiga 3-0 genom en stänkare i krysset, signerad backjätten, ikonen och lagkaptenen Dick Tärnström i mitten av mittakten. Och detta gör laget i ett skede där Timrå är lite på gång. Men istället för 2-1 så har vi istället 3-0 och här börjar vi se matchen som vunnen. Viktor är fortfarande omutlig och när släpper han in tre-fyra mål på en period? Nä, precis, det händer aldrig. Sista perioden vinns av AIK där vi bland annat fick se Gynge sprätta upp en puck i powerplay och Linus Videll kyligt sätta en straff.

* * *

Kvällens utropstecken: Patric Blomdahl, Robert Rosén och Tobias Viklund.

- Blomman var med överallt på banan. Tacklade, passade, sköt och var verkligen överallt. Mycket energi som smittar av sig på övriga lagmedlemmar. Mycket bra match.

- Robban visade en väldigt pigg form och spelglädje. Otroligt nyttig i powerplay och vann även tekningar. Kan komma att bli en viktig kugge för laget.

- Tobias är en mycket skridskoskicklig back, pucksäker och otroligt trygg i sitt spel. Han håller i pucken och hittar alltid lösningar. Och jag är mycket positiv till det jag såg igår.

* * *

Kvälles frågetecken: Jonas Liwing och Dick Tärnström som fortfarande visar prov på oförmågan att göra något kreativt med pucken vid intensiva och pressade lägen. Istället för att slå puckar rätt i gapet på motståndare, vårda pucken, vänd hem, börja om. Många enkla misstag som måste stävjas.

* * *

I övrigt så var det en mycket trivsam tillställning där Timrå vann skottstatistiken men AIK vann matchen. Nycklarna var Viktor Fast och vårt spel i numerärt överläge. Nu väntar Färjestad borta på lördag och det kommer att bli ett mycket större prov än igår. Nu tycker jag det är på plats att vi tar och kniper poäng av Karlstadlaget. Och oj vad härligt det är att det är igång igen.

* * *

AIK-Timrå 5-1
(2-0,1-0,2-1)


Första: 1-0 5/4 (6.33) Stefan Johansson (Rosen/Liwing), 2-0 5/4 (15.28) Oscar Steen (Gynge)

Andra: 3-0 (30.49) Dick Tärnström (Blomdahl)

Tredje: 4-0 5/4 (46.06) Richard Gynge (Steen/Liwing), 5-0 str (48.07) Linus Videll, 5-1 (52.51) Petr Vampola (Murley/Högström)

Skott: 29-47 (11-17,7-20,11-10)
Utv, AIK: 7x2 TIK: 5x2 1x10
Domare: Sören Persson,Marcus Linde
Publik: 5 475

Inga kommentarer: