fredag 30 september 2011

Inför Brynäs-AIK, Läkerol Arena 1/10, 16.00


Lördagsmatch och bortamöte mot Brynäs. Ett lag som imponerat så här långt i serien. Brynäs är nog ett lag som ingen riktigt vet vart de befinner sig just nu. Laget har inlett säsongen bra och är just nu inne i en fin form efter vinst senast mot Djurgården på bortaplan och innan det, vinst med 4-1 mot Färjestad i Karlstad. Inte illa. Men hur länge kommer formen hålla i sig? Det ska tilläggas att laget också har hunnit med att vinna hemma mot HV71, så det är verkligen inget brögäng vi ställs mot imorgon eftermiddag. Sett till förra årets fem möten så tycktes det vara bortalaget som presterade bäst, så vi får hoppas att den trenden håller i sig, åtminstone till imorgon. AIK vann tre matcher av fem förra säsongen, och Brynäs vann två.

Brynäs i år består till störst del utav stommen från förra säsongen. Med vissa nyförvärv som tillkommit. Förutom de två yngligarna i Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok så är Dackell och Lauritzen två spelare att se upp med. I övrigt så imponerar inte backsidan i Brynäs på mig vilket kan vara en fördel för AIK och deras kvicka och spelsklickliga forwards. Vem som är uttalad förstemålvakt vet jag inte om men blir det Holmvist som står så tycker jag vi ska skatta oss lyckliga eftersom han är, i mitt tycke, sämre än Svedberg. Brynäs vann i senaste matchen mot Djurgården med 4-2. Matchen spelades i tisdags på bortaplan och laget har alltså vilat sen i tisdags. Bra eller dåligt? Jag tror det gagnar det lag som spelat senast, i det här fallet AIK.

AIK kommer från hemmaförlusten mot Luleå. Resultatet skrevs till 0-1 efter 60 spelade minuter och det hade lika gärna slutat 0-0, 1-0, 0-1 eller 1-1. Det var en så pass tight och jämn match hela vägen där AIK hade svårt att komma till farliga avslut. Nu fick inte Luleå några gratismöjligheter heller och att det var två defensivt skickliga lag som möttes på Hovet igår ska vi inte sticka under stolen med. Jag har läst på nätet under dagen idag och under gårdagskvällen om många reaktioner efter matchen mot Luleå. Många anser att AIK var väldigt okreativ och, i många lägen, allt för tama i anfallszonen Jag har svårt att se hur man skulle vara kreativ när man möter ett sådant, som Salle uttryckte det, tråklag som Luleå är. Laget backade hem med hela femman och bara styrde ut AIK mot sarghörnen, och därifrån gör man, som bekant, inga mål. Luleå spelade taktiskt och smart, visserligen tråkigt att se, men i det stora hela så gör man en helt godkänd insats och ett godkänt resultat på bortaplan. Det var AIK som skulle föra matchen och det var AIK som skulle anfalla. Så blev också fallet, men Luleå stod emot bra och motade laget långt innan grinden. Långt innan det ens hade hunnit bli farligt.

Visst kan vi vara besvikna på vissa enskilda spelare att de inte kliver fram i en match av denna karaktär, men jag känner absolut ingen besvikelse eller frustration som många andra upplever det. Jag ser det som att vi blev slagen av ett riktigt bra lag. Luleå kan ha den mest kompletta backbesättningen i hela serien. Och att vi skulle stöta på problem var egentligen aldrig något oväntat. Sen att de avgör matchen i powerplay var inte heller oväntat. Laget gör mål i vart fjärde numerära överläge.

AIK ska fortsätta att vara noga i det defensiva arbetet. Laget ska vara precis så bra som laget varit i egen zon. Hjälp Viktor, eller Markus, framför målet. Täck skott och låta klubbor styra upp puckarna i takstolarna. Var jobbiga och retsam i försvarszonen för det är där vi måste börja. Sen kommer vi så klart till det offensiva. Vi måste göra mål också. Men jag är ändå inte orolig. Vi har spelare som visat prov på att de kommer avgöra täta matcher, som den igår och vi har spelare som gör det där lilla extra. Sen kanske det inte går varje gång som spelaren försöker, men det är viktigt att man försöker och vågar och att man försöker och vågar även om man misslyckas den första, andra och kanske tredje och fjärde gången. Det har med självförtroendet att göra.

* * *

Fem senaste matcherna mot Brynäs:

AIK-BIF 4-1(22/2)
BIF-AIK 2-3 (25/1)
AIK-BIF 2-5 (29/11)
BIF-AIK 0-3 (28/10)
AIK-BIF 2-3 (7/10)

* * *

Håll koll på AIK Hockeys spelare #45 Oscar Steen.
- En pucksäker forward som är duktig på att vinna tekningar och att producera poäng. Spelar alltid på sin högsta nivå och levererar alltid, oavsett i vilken formation han sätts in i. Oscar var poängbäst i Gnaget förra säsongen och har även visat att poängformen sitter i även i år. En slitvarg och en otroligt viktig spelare för laget.

* * *

Mitt tips: Brynäs-AIK 1-3

* * *

Jag tror att trenden om att spela på bortaplan, lagen emellan, kommer att fortsätta och jag tror att AIK kan spela på Brynäs taffliga försvar. Lars Jansson och Gundersen är två backar vi känner igen sen tidigare men i övrigt så är laget inte lika komplett defensivt som t.ex. Luleå, eller Frölunda, som vi mött i år. Jag tror det kan öppna upp för en mycket trivsam anfallshockey, den som alla tränare hatar, och att AIK kommer dra det längsta strået på bortais. Det kommer handla om att etablera spel i anfallszonen och att få långa anfall på Brynäs, då tröttar vi snabbt ut deras stabbiga backar och kan förhoppningsvis gå ifrån med två eller förhoppningsvis tre mål.

Inga kommentarer: